Tietoa mainostajalle ›

7 vegaanista arkiruokaa

4.1.2017

Aikaisemmassa Vastaukset vegaanisiin kysymyksiin -postauksessa lupasin kokonaan oman arkiruokapostauksen seitsemästä erilaisesta vega...



Aikaisemmassa Vastaukset vegaanisiin kysymyksiin -postauksessa lupasin kokonaan oman arkiruokapostauksen seitsemästä erilaisesta vegaanisesta arkiruoasta! Ja tässä se nyt on!


Kannattaa myös katsoa samaisen postauksen lopusta hyväksi havaittuja vegaanisia tuotteita, joita päivittelen koko ajan.

7 vegaanista arkiruokaa:

1. Lasagne linssilevyistä, porkkanasta ja hernerouheesta (gluteeniton)


1 pkt linssilevyjä.

3 porkkanaa
3 valkosipulia
2 salottisipulia (tai isohko tavallinen)
1,5 dl Myssyfarmin hernerouhetta
n. 4 dl vettä
2 kpl Reformin kasvisliemikuutioita
1 prk Mutti tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyrettä
suolaa
pippuria
juustokuminaa
valkopippuria
chilijauhetta
Texaspeteä liraus, jos tykkää.


50 g kasvisrasvaa (esim. Keiju)
0,75 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (tai tavallisia vehnäjauhoja, jos voi)
8 dl kauramaitoa
suolaa
valkopippuria

Violifen Prosociano -juustoa raastettuna tai Violifen pizzajuustoa päälle.

Tomaattinen kastike:

1. Pilko sipulit ja porkkanat.
2. Paista oliiviöljyssä sipulit ja porkkanat ja lisää vesi ja kasvisliemikuutiot.
3. Lisää hernerouhe ja sekoittele hetki.
4. Lisää Mutti ja tomaattipyree, sekä mausta. Pippuria ja suolaa vähän juustokuminaa, valkopippuria  ja chiliä reilummin.
5. Jätä kastike vähän löysäksi, jotta linssilevyillä on varaa imeä sitä itseensä.

Valkokastike:

Sulata rasva kattilassa valkokastiketta varten ja lisää jauhot. Sekoita ja lisää kasvismaito vähän kerrallaan, koko ajan sekoittaen.

Kokoa lasagne vuokaan. Aloita ensin tomaattisesta kastikkeesta. Sen päälle kerros levyjä ja uusi kerros tomaattista kastiketta, minkä päälle ensimmäinen kerron valkokastiketta. Laita päällimmäiseksi tomaattikastike ja valkokastike.

Päälle raastettuna kasvisjuustoa.

Paista linssipaketin lämpötilaohjeen mukaan noin 45 minuuttia.

Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.


2. Härkiskastike 

(Tarjoile esim. perunamuusin, uunilohkoperunoiden, keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa)


2-3 salottisipulia tai 1 iso tavissipuli
4 valkosipulia
Suolaa, pippuria, chili- tai Cajun-jauhetta
1,5-2 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
paketti Härkistä
3-4 dl Planti ruokakermaa
1 tl Dijon-sinappia
(Tarvittaessa Maizena maissitärkkelystä, jos haluat suurustaa kastiketta. Sekoita pieni määrä tilkkaan kylmä vettä ja sekoita kastikkeeseen.)

1. Pilko sipulit ja paista öljyssä. Lisää pippuria, suolaa ja tiraus chilijauhetta!
2. Lisää vesi ja liemikuutiot.
3. Lisää Härkis.
4. Lisää kasvikerma ja Dijon. Anna maustua hetken.

Tarjoile pikkusuolakurkkujen ja puolukkasurvoksen kanssa!

Olen tehnyt tätä kastiketta myös niin, että siellä on ollut joukossa milloin mitäkin vihanneksia! Porkkanaa, broccolia jne.

Huom! Jos kastiketta jää yli, siitä saa erinomaisen pastan seuraavana päivänä!


3. Kasvis-thai 


2 salottisipulia
3-4 valkosipulinkynttä
1/2 chili ilman siemeniä
Suolaa, pippuria
5 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
3 dl soijasuikaleita
Pakastettuja sokeriherneitä tai 1/2 pakastepussillinen thaikasviksia (tai mitä tahansa kasviksia mistä tykkää)
4 reilua teelusikallista Red Curry -maustetahnaa
1 prk (165ml) kookoskermaa
+ tujaukset soijakastiketta
+ tujaukset Srirachaa tai muuta chilimöhnää oman tulisuusmaun mukaan
Tuoretta korianteria paljon!

1. Paista hienonnetut sipulit ja chilit kookos- tai oliiviöljyssä. Laita jo tässä vaiheessa suolaa ja pippuria.
2. Lisää vesi. Odota, että vesi kiehuu ja lisää sitten liemikuutiot.
3. Lisää soijasuikaleet ja anna hautua, kunnes soija on pehmennyt ja vettä on vain reilu pohjallinen jäljellä.
4. Lisää punainen curry, pakastekasvikset ja kookoskerma. Anna hautua ja maustua tovi.

Tarjoile jasminriisin kanssa! Päälle sopii ihanasti tuore korianteri, mutta ilmankin pärjää just ja just.

Huom! Soosi sopii myös nuudelien kanssa!


4. Margheritapasta


Oliiviöljyä
2-3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
Suolaa
Mustapippuria
Paprikajauhetta
Chilijauhetta (tuorettakin chiliä saa toki käyttää)
Tuoretta basilikaa
1 prk hyvää Mutti-tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyrettä
Tiraus sokeria
Pastaa (n. 400 g.) Kannattaa kokeilla myös erilaisia papupastoja!
Itse tehtyä pähkinäparmesaania (ks. ohje: Pähkinäparmesaani) tai Violifen Prosociano -juustoa.

Sekaan tuoretta basilikaa paljon silputtuna.

1. Laita hyvin suolattu (meriveden makuisen verran suolainen) pastavesi kiehumaan ja aloita pilkkomishommat.
2. Paista kevyesti (älä ruskista) pilkotut valkosipulit ja sipuli pannun pohjan peittävässä oliiviöljyssä suolan, pippurin kanssa. Jos käytät tuoretta chiliä paista myös niitä. Laita pasta keittymään.
3. Kaada tomaattipyre joukkoon ja tirauta pikkuisen sokeria joukkoon. Anna pöhistä, kunnes pasta on valmista. Lisää silputtu basilika ja chili- ja paprikajauhe.
4. Lisää kastikkeeseen Violifen Prosociano -juustoa tai pähkinäparmesania.
5. Sekoita pastat sekaan.

Päälle vielä pähkinäparmesania tai Violifen Prosociano -juustoa.


5. Pulled Oumph -hampurilaiset / -tortillat


1-2 pkt Pulled Oumphia. Yhdestä riittää kolmelle aikuiselle reilusti.

Hampurilaisiin:
Itse tehtyä vegaanista coleslawta (ks. ohje: Jogurtticoleslaw)
Vege-vege-soosia
Violife original tai cheddar -juustoa
Haluamiasi sämpylöitä. Itse käytin gluteenittomia Kaura.myslisämpylöitä.

1. Sulata Oumph paketin ohjeen mukaan pannulla.
2. Sulata sämpyläpohjan päälle vuusto.
3. Kokoa päällekkäin coleslaw ja Oumph, päälle Vege-vege-soosia.

Tarjoile esim. pikkusuolakurkkujen ja ranskalaisten kanssa.

Tortilloihin:
Mitä vain, mitä nyt tortilloihin voi väliin tunkea!

Itse tehtyä guacamolea ja tomaattisalsaa, esimerkiksi.

Guacamole valmistuu helposti murskaamalla syöntikypsiä avokadoja pilkotun tomaatin ja sipulin kanssa. Mausta juustokuminalla, suolalla ja pippurilla. Mukaan kannattaa heittää sitruunaa tai limeä.

Salsa valmistuu pilkotusta tomaatista, korianterista, sitruunamehusta, punasipulista ja valkosipulista. Ja tietysti suolaa ja pippuria.

Lisäksi pilkottuja vihanneksia ja vaikka Sheese Greek Style -kasvisjuustoa. Ja tietysti sitä Oumphia!

Huom! Pulled Oumphista saa myös loistokastikkeen tuolla aikaisemmalla Härkiskastikereseptillä


6. Cashew-kesäkurpitsapasta 


n. 400 g kesäkurpitsaa kuorineen kuutioituna
1 dl Cashew-pähkinöitä
2 salottisipulia tai 2 isoa kevätsipulia pilkottuna
4 valkosipulinkynttä pilkottuna
2 dl Planti ruokakermaa
Keijua (Paljon. Joku 50g.)
Oliiviöljyä
Suolaa
Pippuria
Chilijauhetta
Itse tehtyä pähkinäparmesaania (ks. ohje: Pähkinäparmesaani)

350 g simpukkapastaa

1. Laita suolattu pastavesi kiehumaan. Keitä pastat al denteksi kun vesi kiehuu.
2. Paista kesäkurpitsat ja sipulit noin puolessa määrässä kasvisrasvaa. Lisää suolaa ja pippuria.
3. Lisää kasvikerma ja pieni loraus vettä. Keittele kasaan. Pikkuinen ripaus chilijauhetta terävöittää kivasti kermaista soosia, muttei tuo tulisuutta.
4. Lisää lopuksi cashewt, loput Keijut, loraus oliiviöljyä ja ennen kuin sekoitat pastat joukkoon, tarkasta maku! Lisää mausteita tarvittaessa.

Päälle reilusti pähkinäparmesania.


7. Linssikeitto


Vähintään neljän litran kattilaan:

3 rkl Keijua
+ tilkka oliiviöljyä
2 isoa sipulia
5 valkosipulinkynttä
4 tl kurkumajauhetta
2 tl inkiväärijauhetta
1-2 tl chilijauhetta, oman tulisuusmakunystyröitten mukaan
1 1/2 tl cajunmaustetta
1-2 rkl suolaa tai oman maun mukaan
1200 g tomaattimurskaa (käytin 3 tlk Muttia)
n. 1,5 l vettä
1 rkl sokeria (pehmentää tomaatin makua)
6 dl punaisia linssejä kuivana. (Olen käyttänyt myös tarjoiluvalmiita linssejä, jolloin keiton vesimäärä on tietysti pienempi. Myös vihreät kuivat linssit käyvät, mutta vaativat taas pidemmän keittoajan ja vähän enemmän vettä.)
5-6 dl Planti ruokakermaa

Suoraan kattilaan tehden:

1. Huuhdo linssit paketin ohjeen mukaan ja pilko sipulit.
2. Paista sipulit rasvassa ja öljyssä, mutta älä ruskista niitä.
3. Lisää mausteet paistettujen sipulien sekaan ja pyörittele hetki.
4. Lisää joukkoon vesi ja tomaattimurskat.
5. Kiehauta hetki ja lisää linssit.
6. Anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia.
7. Lisää kasvikerma. (Tsekkaa ennen kasvikermaa, onko vesimäärä sopiva. Jos on liian laihaa, anna kiehua vielä, jos on liian paksua, lisää vettä.)

***

Sellaisia! Hyvää ruokahalua!

Katso myös aikaisemman postauksen lopusta hyväksi havaittuja vegaanisia tuotteita!


You Might Also Like

6 kommenttia

  1. Kiitos, kokeiluun menee! Mistä saa noita linssilasagnelevyjä? Löytyykö ihan perusprismasta/-cittarista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ANTEEKSI että en ole vastannut! On mennyt ihan ohi! Toivottavasti oot saanut jo vastauksen. Mutta siis löytyy! Ihan Cittaristakin just! :)

      Poista
  2. Kiitos tosi kätevästä listasta :) Auttakoon se perhettämme lisäämään vege/kasvisruokia ruokavalioon. Tein eilen linssikeittoa ja kyllä mä vähän tota suolan määrää hämmästelin. Jätin kyllä reilusti pois, mutta tuli silti aika suolakkaa. Uusi sana, hyvä minä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, siinä alkuperäisessä reseptistä, josta olen tuon aikanaan bongannut ja modaillut oli vielä enemmän! Mutta se voi olla että tuo Palnti kerma ei niin hyvin syö suolan makua, kuin tavallinen kuohis, joten hyvä kun sanoit – muutan vähän sitä! Ja tosiaan, suolamaku on niiin erilainen kaikilla, että siitä ei koskaan löydy yhtä oikeaa sopivaa jokaiselle.

      Poista

Hae

 

 

Ruokablogien kärki